10. etappe

Susendal - Øvre Jovattnet - Tärnasjøen - Vuoggatjålme (Polarsirkelen)

22.3 Susendal - Ørjevannet 10 km.
13.15 - 15.15
For et møkkavær! Jeg drøyde lenge før jeg gikk. Jeg angret stort på at jeg hadde tatt en hviledag mens været var bra. Da jeg kom til Ørjevannet gadd jeg ikke mer.

Jeg slo opp teltet under et overbygg på samfunnshuset ved Ørjevannet.

23.3 Ørjevannet - Garsmarka 31 km
7.17 - 16.05
I dag har jeg vært så lei at jeg lurer på om jeg skal fortsette. Jeg har vasset i kram nysnø og hatt regnvær hele dagen. Jeg har vært på gråten flere ganger. Nå synes jeg motgangen har vært vel stor. Jeg gikk til Garsmarka og leide ei hytte.

Gjennomslag og våt nysnø.

lei.

mer lei.

24.3 Garsmarka - Boxfjall (Sverige) 26 km.
10.05 - 16.05
I dag var det veldig tungt i starten med dyp snø, men noe bedre over 750 meter. I Boxfjall leide jeg meg innpå et motell.

Krongleskog nær grensa.

Eieren av hotellet Kent serverte meg whiskey og øl. Han eier også Tarnavilt hvor de røyker masse reinkjøtt. Dit drar nordmenn i hopetall for å handle.

Jeg var forresten på fest i kveld med noen av jentene som jobber på motellet. Artig!

25.3 Boxfjall - Joestrøm 26 km
12.55 - 18.55
Jeg gledet meg ikke til å begynne å gå i dag. Det dårlige føret er demotiverende.

på Jovatnet hadde jeg en hyggelig prat med familien Enkvist.

Jeg fulgte en scooterled. Det var utrygg is over vannet.

Et bilde sier mer en tusen ord.

Jeg lagde flotte spor.

Elsa Larsen i Joestrøm serverte meg kaffe og brødskiver. Hun ringte naboen som ordnet med overnatting for 75 spenn. Tusen takk!

Hytta jeg leide i Joestrøm.

26.3 Joestrøm - Hemavan - Viterskalstugan 28 km.
9.45 - 19.20
Første del i dag gikk forholdsvis greit. I Hemavan var jeg fire timer for å skaffe meg kart, men med dårlig resultat.

Etterhvert som jeg nærmet meg Viterskalstugan ble det tørrføre. Da var det lite ideelt med rødt klister. Jeg hadde akkurat kommet inn på hytta da et uvær plutselig kom inn. Det var et fryktelig vær hele natten.

27.3 Viterskalstugan - Syterstugan 13 km.
13.45-16.30
Jeg ventet og ventet for å få en bedring på været. Til slutt bestemte jeg meg for å gå de 13 kilometerne opp til Syterstugan.

På Syterstugan pratet jeg med innehaveren Morgan. Han går med planer om å gjøre den samme turen. Hans venner, Greger og Siv inviterte meg på middag. Jeg har hatt det så trivelig på Syterstugan at jeg har nesten ikke lyst til å gå videre.

farvel til jentene på Syterstugan.

28.3 Syterstugan - Tärnasjøen - Dalavardo 40 km
11.15 - 21.15

Farvel til Siv og Morgan.

De første 15 kilometerne var greie. Jeg vasset i fokksnø de siste 15 kilometerne og var veldig sliten da jeg kom fram til hytta. Det var scooterfolk på hytta som hadde kjørt ulovlig i 30 km. De invitterte meg inn på middag.

Nå har jeg hatt dårlig føre i en måned. Det har kun vært tre fine skidager. Alle de trivelige folkene jeg møter holder meg oppe.

29.3 Dalavardo - Dalavardo 0 km fremdrift! 4 km bortkastet!
7.40 - 9.45
Jeg sov dårlig, men startet likevel tidlig for å utnytte scootersporet. Det hadde selvfølgelig snødd i natt også. Etter to kilometer med masse skraping kunne jeg ikke skimte scootersporet lenger. For første gang på turen bestemte jeg meg for å snu. jeg gikk tilbake til Dalavardo.

Av og til må man improvisere. Trinsa er fikset med ståltråd.

Det begynner å tære på utstyret.

30.3 Dalavardo - Laisstugan - Ruonekjåkkstugan 58 km.
6.55 - 20.40
Det ble bra vær, men noe gjennomslagsføre i starten. Jeg gikk i kulling de siste 20 kilometene. Jeg kom ned fra fjellet føre det ble mørkt og la meg på gulvet i et vindskydd.

31.3 Ruonekjåkkstugan - Juranstugan 43 km.
10.00 - 20.45
Jeg var tre timer i Vuoggatjålmepga. Matinnkjøp og lading av batteriene til mobil og kamera. Det var trått føre, men fint vær. Jeg la meg i et vindskydd for å spare tid.

Jeg passerte Tony og Frida som var på vei fra Malung til Treriksrøysa.

Jeg krysset polarsirkelen i Vuoggatjålme. Sist jeg var på 66,33 grader nord var i Coldfoot i Alaska juli-02 da jeg syklet Argentina-Alaska.

Forrige etappe         Neste etappe