11. etappe

Vuoggatjålme (Polarsirkelen) -Abisko(Stora Sjøfallets Nasjonalpark)

1.4 Juranstugan - Mavas - Pieskehaurestugan 45 km.
8.35 - 18.10
Det var karftig vind i dag, men jeg fulgte ei merka scooterløype. Jeg var ganske sliten de siste kilometerne og merket at jeg hadde gått en del de siste dagene. Da jeg kom fram til hytta fikk jeg applaus fra scooterfolket. Ryktene hadde tydeligvis sprett seg. Det ble en liten fest med en gjeng fra Piteå den kvelden. Jeg ble også invitert på fest til Piteå til sommeren. Noen som har lyst til å bli med?

Svenskene bruker campingvogn på scooteren.

2.4 Pieskehaurestugan - Staddajåkkastugan 30 km.
12.55 - 21.05
Det ble en hard dag gjennom Padlejanta nasjonalpark. Der er det forbudt for scootere og derfor ingen scooterled. Det ble mye bruk av GPS da sikten var lik null. Da jeg ankom hytta skremte jeg nok Andrea, en Sveitsisk jente som gikk Fra Sveriges sydligste fjellstasjon, Grøvelsjøe til Treriksrøysa. Hun var tøff!

Andrea på vei til Treriksrøysa.

Stugvärden Olle og to ganger micke på Pieskhaurstugan.

3.4 Staddajåkkastugan - Laddåjåkkastugan 35 km.
9.35 - 17.10
Vekslende vær med sol og snøfall. Jeg vurderte sterkt å gå lenger, men det var godt å avslutte i normal tid. Det kom to tyskere med en diger pulk til den lille hytta. De dro hele pulken inn i den lille hytta. Snakk om å ta seg til rette!

Uten tvil flotte fjell i Sverige.

4.4 Laddåjåkkastugan (jåkka = elv på samisk) Akka - Ritsem 55 km.
9.45 - 20.30
Stort sett opphold og fint føre. det ble kraftig snøfall på kvelden. Jeg måtte gå fem kilometer omvei på den digre innsjøen Akkajaurepga p.g.a. sterk nedtapping. Skummelt vann! Jeg la meg inn på en Turistforeningshytte.

Vidde!

Enorm Snøskavl. Farlige greier i uvær.

Akkafjellet i Stora Sjøfallets nasjonalpark.

5.4 Ritsem  - Sitasjaurestugan 10.05 - 14.30 23 km.
10.05 - 14.30
Det ble et forferdelig vær på slutten i dag. Snøstormen pisket meg i ansiktet. Det ble bare 23 kilometer i dag. Jeg ble sittende å prate med verten Roger. Han lever på et minimum og jobber kun sju måneder i året. resten bruker han til turer i skog og mark.

6.4 Sitasjaure (jaure = vann) - Hukejaure - Sälkastugorna - Tjäktapasset 53 km.
9.30 - 21.20
Fint føre og og god gli. Jeg holdt det gående lenge slik at jeg kunne overholde avtalen med mine foreldre i morgen. Jeg la meg i et vindskydd der det var mulig å fyre med ved. Jeg var ganske mørna etter dagens tur. Jeg har gått kraftig ned i vekt de siste 10 årene.

Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell. 2116 m.o.h.

Trolsk stemning i fjellet.

7.4 Tjäktapasset (1140 m.o.h) - Alesjaure - Abiskojaure - Abisko 54 km.
7.20 -16.15
Strålende vær og god gli utpå dagen. Jeg møtte mange skiløpere i dag. Mine foreldere skulle akkurat til å gå meg i møte da jeg dukket opp. Hyggelig at de ville ta turen hit for å møte meg. Sist gang var i Skåbu. I morgen blir det en hviledag.

Vindskyddet på toppen av Tjäktapasset.

Jordgamme nær Abisko.

Forrige etappe         Neste etappe