Toppturer i Leirungsdalen 23.-25.8.02

Fredag 23.9
Avreise Valdresflya kl. 20.00
Ankomst Leirungsdalen ved høyde 1294m kl. 21.30
Vær: Sol

Været hadde vært stabilt lenge så vi bestemte oss for en liten helgetur til Leirungsdalen i Øst-Jotunheimen. Vi kjørte bil til Valdresflya og gikk halvannen time før vi slo opp teltet.

Anne Kristine. Til venstre ser vi Munken.

Lørdag 24.9
Avreise Leirungsdalen ved 1294m kl. 09.15
Ankomst Tjørnholsoksle kl. 12.15 - 2145m
Ankomst Tjørnholstind kl. 13.30 - 2331m
Ankomst Steinflytinden kl. 14.00 - 2318m
Ankomst Høgdebrotet kl. 15.20 - 2226m
Ankomst Kvassryggen kl. 16.10 - 2071m
Ankomst
Leirungsdalen ved 1294m kl. 19.30
Vær: skiftende skydekke, sol mot kveldenl

Målet for helga var å gå runden over Tjørnholstind, med de omkringliggende topper. Vi startet turen med å gå på venstre side av elva Leirungsåe. Vi hadde et håp om å komme oss tørskodd over hvis vi gikk lenger opp. Det skulle vise seg å være til ingen nytte. Vade var til slutt eneste løsning for å komme over den strie elva.

Vi fortsatte opp fjellsida med Tjørnholsoksle som første mål. Været var blitt litt mer ustabilt og mange av toppene var innhyllet av tåke. I skaret mellom Tjørnholsoksle og Tjørnholstind tok vi en matbit.

Når man går opp på Tjørnholstind fra denne siden ser man varden nesten helt fra skaret. Vi trodde det hele tiden var en fortopp, men bak varden var det bare luft! Det var ganske overraskende at vi var på toppen. 

Anne Kristine på toppvarden. I bakgrunnen ses Steinflytinden.

Etter en kort stopp på toppen satte vi kurs for Steinflytinden som er en del av det de fleste kaller Tjørnholstind. Vi valgte å gå litt ned i ura slik at vi unngikk eggen. Været hadde bedret seg og det så ut til å bli bare bedre og bedre.

Steinflytinden var morsom med sin alpine topp. Så kom vi til det som kunne være rundens mest kritiske punkt. For å komme over til Høgdebrotet må man krysse et litt skrått parti som er dekket av is og snø gjennom hele året. Heldighvis var det smeltet noen meter helt ytterst mot stupet. Vi kunne dermed komme oss over uten å måtte være redd for utglidninger.

Tjørnholstind med Steinflytinden til venstre. Den omtalte snøfonna ses til venstre for toppen.

Vi ruslet videre over Høgdebrotet og ned på Kvassryggen. Passasjen ned på Kvassryggen er såpass bratt at den krever klyving. Vi hadde hele tiden flott utsikt mot toppene nord for Gjende.

Så kom turens største bom. Vi hadde opprinnelig tenkt å holde til høyre over Steinflye for å komme klar av eventuelle bekker og elver som renner ned fra området. Av en eller annen grunn, kom vi for langt ned mot Valdresflya. Vi støtte rett på en enormt stri elv som var aldeles umulig å krysse i det bratte terrenget. Det endte med at vi måtte følge elva helt ned i dalbunnen før vi greide å komme oss over. 

Vi var ikke helt ferdig med elver for dagen. Leirungsåe var forsatt mellom oss og teltplassen. Nå hadde vi riktig nok lært av dagens feil og tok av oss sko og bukser med en gang. Dette er i grunnen en fin måte å avslutte turen på. Man får både fotvask og massasje samtidig.

Etter en porsjon pasta var det like godt å krype ned i soveposen.

Søndag 25.9
Avreise Leirungsdalen ved 1294m kl. 10.00
Ankomst Valdresflya kl. 11.30
Vær: skiftende skydekke

Vi trasket tilbake til bilen som sto parkert ved riksvegen og kjørte hjem.

Tilbake til toppen