Fjellsportkurs på Krossbu 29.7-5.8.01

Et av sommerens store høydepunkter var DNT's fjellsportkurs. Siden Turtagrø var nedbrent ble kurset flyttet til Krossbu. Kurset er en blanding av bre og klatring. Det skal sies at vi var uheldig med været denne uken. Kurset bruker normalt å ha tre lengre toppturer. Tåke, sludd og 2-3 plussgrader satte en stopper for det. Treningen fordelte seg da på to dager på isbre, tre dager på klatrefelt i Lom og en topptur på Skeii.

Bresprekk på Bøverbreen.

Klatrefeltet i Lom.

Fra Lom.

Torsdag 2.8 - Skeii
Avreise Krossbu kl. 8.25
Ankomst brekant kl. 9.25
Ankomst 1. standplass opp mot Skeii kl. 13.00
Ankomst Skeii sistemann 2. taulag kl.18.45 - 2118m
Ankomst Krossbu kl. 23.40
Vær: Sol og blå himmel

Endelig kom dagen som værmeldingen hørtes nogenlunde bra ut. Kurset bestemte seg for å dele seg i to grupper. En lang og en kort. Den korte turen skulle på Austabotntind, mens den lange skulle gå toppene fra Skeii mot Lillebjørn. Jeg ble med på Skeii sammen med Lars Olav, Niels, Tora, Karsten, Anne Linn, Atle og Gaute Da vi kom opp til innsteget på breen begynte tåka å lette. Etterhvert begynte de flotte Smørstabbtindene å komme til syne.

Store Smørstabbtind.

Vi gikk opp Leirbreen og rundet Kalven før vi kom inn på Smørstabbreen.

Skeii. Vi fulgte ruten fra høyre og opp.

På vei opp mot Skeii.

Vi skulle klatre to taulengder i grad 3+. Det hadde kommet mye snø om natten så mange av takene snødd ned. Anne Linn som var en av instruktørene ledet opp. Siden vi var åtte stykker, ble disse to taulengdene en tidkrevende prosess. Etter fire timer var de fleste kommet opp.

Ryggen fra Skeii mot Lillebjørn. Storebjørn til høyre. Bildet er tatt fra andre standplass.

Hurrungane sett fra Smørstabbreen.

Det ble etterhvert klart at noen videre travers av eggen mot Lillebjørn hadde vi ikke tid til. Vi bestemte oss derfor å rappelere ned på andre siden, d.v.s. Leirbreen. Etter et par dobble rappeller var vi tilbake på Leirbreen. Det begynte nå å skumre så det var best å komme seg ned fra breen.

Det ble en meget sen middag denne dagen. Vi rakk så vidt tilbake til Krossbu før midnatt. 

Neste morgen var styggværet tilbake igjen. Vi dro derfor til Lom hvor det nesten aldri regner.

Jeg kan annbefalle DNT's fjellsportkurs på det høyeste.

Tilbake til toppen