Kalvehøgda 19.5-21.5.00

Lørdag 20.5 Kalvehøgda
Avreise Valdresflya kl. 9.50
Ankomst Rasletinden Ø kl. 11.55 - 2010m
Ankomst Rasletinden kl. 12.35 - 2105m
Ankomst Kalvehøgdi Ø-2 kl. - 13.40 2088m
Ankomst Munken kl. 14.45 - 2120m
Ankomst Kalvehøgdi Ø-1 kl. 15.15 - 2159m
Ankomst Kalvehøgdi kl. 15.40 - 2178m
Ankomst Kalvehøgdi V-1 kl. 21.22 - 2122m
Ankomst Kalvehøgdi V-2 kl. 16.45 - 2208m
Ankomst Kalveholotinden N kl. kl. 18.30 - 2019m
Ankomst Valdresflya kl. 21.30
vær: Først på dagen overskyet/tåke senere klarvær

Etter en god natts søvn på Gjendesheim var vi klare til å ta fatt på en av Øst-Jotunheimens mest kjente vårskiturer. Målet for turen var å bestige alle de ni fjelltoppene i området som går under navnet Kalvehøgda.

Her ses fra høyre Rasletinden, Munken og Kalvehøgdi.

Oppstigningen til Rasletinden Ø tok ca. 2 timer. Veien opp er relativt slak, med bare ei litt bratt kneik. Dette er fortoppen til selve Rasletinden. Selve Rasletinden nådde vi etter en halv time. Denne toppen er mer markert.

Rasletinden sett fra Kalvehøgdi Ø-1.

Fra Rasletinden gikk vi over Kalvehøgdi Ø-2. Den er bare en flat liten forhøyning i landskapet. Derfra gikk vi ut til Munken hvor vi spiste lunsj. Det var uvanlig lite snø igjen til å være på denne tiden av året. Vi hadde alt tilbakelagt flere kilometer til fots, og det viste seg at det bare var begynnelsen.

Fra Munken som er en avstikker fra selve skarvet, gikk vi til Kalvehøgdi Ø-1. Der møtte vi en del andre mennesker som også hadde lagt turen til dette platået.

Folksomt på Kalvehøgdi Ø-1.

Turen fortsatte vestover mot Kalvehøgdi. Her ventet vi litt for å se om tåka i vest ville lette. Heldighvis lettet tåken og sikten vestover ble bedre. Vi la fra oss skiene i  skaret før V1 og gikk mot toppen. Selve toppunktet på V1 kan være litt vanskelig å bestemme. 

Anne Kristine og Lars Olav.

Turens høyeste punkt nådde vi på Kalvehøgdi V-2. Den er 2208 meter over havet. Været var nå blitt riktig fint og vi hadde for første gang utsikt over hele  Kalvehøgd-platået. Klokka var blitt fem og det var kun en topp igjen. Vi gikk tilbake for å hente skiene før vi satte kurs mot Kalveholotinden. Nå fikk vi endelig bruk for skiene. Noen skikkelig snøfonner gjorde nedstigningen lettere. Klokka 18.30 var siste tinde besteget. Kalveholotinden har etter min mening den flotteste utsikten på hele Kalvehøgda der den ligger med utsikt over Bygdin.

Utsikt mot Torfinnstindene og Bygdin.

Målet for dagen var nådd, det gjensto bare å komme tilbake til bilen. Vi bestemte oss for å gå på sørsiden av Kalvehøgda. Det kunne virke som om det var mer snø på denne siden Terrenget så greit ut bortsett fra Kalve-holone. Terrenget er som navnet sier; et digert hull. Det viktige her, er å holde langt inn mot Kalvehøgda så man ikke går utfor stupet. På andre siden går man over Søndre Kalveholotinden (1867m). Dette veivalget viste seg å være lurt. Vi var tilbake til bilen kl. 21.30. Nå ventet en utrolig god middag på Gjendesheim.

Søndag 21.5 "Rusletur" fra Gjendesheim
Avreise Gjendesheim kl. 10.15
Ankomst Bessvatn kl. 11.40
Ankomst Gjendesheim kl. 13.10
Vær: Skiftende skydekke.

For å få en liten tur før vi satte kursen hjemover, tok vi en liten tur opp til Bessvatn. derfra gikk vi i retning Bessheim før vi brøyt av mot gjendesheim  igjen. Ønsker man en liten tur på ca. 3-4 timer fra Gjendesheim er dette en passende rundttur.

Tilbake til toppen