Falketind 4.9.99

Falketind en sen høstkveld (39104 bytes)

Bildet er tatt etter endt tur på Falketind kl. 21.00.

Lørdag 4.9
Avreise bom ved Koldedalsvannet kl. 12.00 - 1177m
Ankomst Falketind kl. 17.00 - 2067m
Ankomst bom ved Koldedalsvannet kl. 21.00
Vær: Strålende sol

Etter at morgentåken hadde forlatt fjellet, kjørte vi bil inn til Tyinnholmen.  Derfra tok vi av til venstre inn mot Koldedalsvannet. Vi parkerte ved bommen øst for vannet, og gikk innover Morka-Koldedalen. Med på turen var Anne Grethe, Vegard, Anniken, Jon Olaf, Anne Kristine og meg.

Falketind (33696 bytes)

"Falken" som den ofte blir kalt,  ruver på andre siden av vannet. Vi fortsatte innover Morka-Koldedalen. En noe utydelig sti kan tydes blant steinene. Vann (1291 m) passeres på venstre side. Her kan det være glatt på svaet som ligger 10-20 meter over vannet. Ved enden av vannet ligger det ei stor snøfonn helt ned til vannet. Vi passerte denne på oversiden. Etter vann (1291), kan man holde ned mot Andrevatnet. Stien går langs vannkanten på venstre side. Elva passeres lettest nede ved vannet. Derfra følges fossen på venstre side oppover. Her kan det virke bratt men det går fint å ta seg opp. Svaet kan være glatt i regnvær.

Hjelledalstind (44887 bytes)

Anne Kristine, Anniken og Jon Olaf tar en pust i bakken etter oppstigningen fra Andrevannet. I bakgrunnen ser vi Hjelledalstinden på 1989 m.o.h. Vi spente på oss selene og festet oss til tauet. Så gikk vi over Stølsnosibreen. Det var lite snø på breen, så sprekkene var godt synlig. Den varme høstsola varmet godt og det er var helt vindstille. Humøret var på topp!

Stølsnosibreen (43176 bytes)

Etter å passert breen gikk vi på snø mot toppen. Det er lettest å følge snøen helt til enden, før man begynner på den bratte urda. Det er toppen lengst bak (sett fra breen), som er hovedtoppen. De siste 20 meterne fører deg ut til stupet mot Falkbreen. Det blir meget luftig og utsatt de siste meterne. Det er også mye løs stein. Vi benyttet ikke tau, men det bør kanskje brukes. (se nederste bilde).

Utsikt mot Hurrungane (35731 bytes)

På toppen av Falketind på 2067 m.o.h. har man en fantastisk utsikt mot Hurrungane. Smørstabb-området ser man også godt. Man kan si man føler seg som en Falk!

Nedstigning (28606 bytes)

Jon Olaf har begynt på nedstigningen fra toppen. På dette partiet er man avhengig av å gå nærme stupet. Usikret ferdsel her merkes på adrenalinet!

Vel tilbake til bilen møter vi en mann som er ute og rusler i mørket. Han spør oss om vi har vært på "Falken". Da vi svarer ja, stråler han som ei sol. Han er fullstendig betatt av dette fjellet. Han forklarer at han har vært der engang før, og skal dit i morgen. Veien opp til toppen kan han utenatt. Det virker som om han ikke har tenkt på annet en "Falken" de siste åra. Mon tro om han greide å vente til dagen etter med å begynne å gå?

En tur på Falketind er en enorm naturopplevelse! Det er en variert fjelltur, som inneholder vanlig gange, brevandring og klyving.

Tilbake til toppen