Påske på Reineskarvet 4.4 - 8.4.98

Etter nøye planlegging og anskaffelse av utstyr, var fire lystige ungdommer (Lars Olav, Line, Heidi og jeg klare for påsketuren. Ruta var en fem dagers rundtur som skulle ende opp på toppen av Hallingskarvet. Etter storhandel, ble tyngste sekk målt til 22 kg. Litt for tungt til å gå fra hytte til hytte. Ruta var nøye planlagt, og første etappe skulle gå til Geitvasstølen, Lars Olavs støl.

Lørdag 4.4
Avreise
Bergsjøstølen kl. 13.00
Rast på Reine kl. 15.00
Ankomst Geitvasstølen kl. 22.00
Vær: Fint, etterhvert kuling og snø. Opphold mot kvelden

Klokka 13.00 var det avmarsj fra Bergsjøstølen. Det var rast ved Reine, før oppstigningen til Reineskarvet. På vei opp mot det nær 1800 m høye fjellpartiet hadde vinden økt betraktelig. Etter et kort møte, besluttet vi å legge om ruta. Vi skulle nå gå under skarvet istedenfor over. Det viste seg å være meget smart. Etter et par timer var det tett snøføyk, tåke og kuling.

Uvær!

Som det kan ses på bildet, kunne være og en miste oversikten. For oss andre var det bare å håpe at "kjentmann" Lars Olav, snart ville kjenne seg igjen. Det mest kritiske ville bli om vi ikke kom fram før det ble mørkt. Det bør nevnes at lille Line på kun 50 kg og en ryggsekk på 20 kg, nesten ikke greide å stå oppreist på ski i den sterke vinden. Vi måtte gå store deler med skiene på ryggsekken pga. den sterke vinden. Kl. 21.45 var vi endelig fremme ved Geitvasstølen totalt utmattet av sult, kulde og en tur på 4 mil. Vi fikk bevist at mennesket har mer krefter å hente når det gjelder å overleve.

Geitvasstølen

Geitvasstølen ligger på ca. 1130 m. Her er det seterdrift med geiter hele sommeren. Etter den dramatiske førstedagen så vi oss nødt til å legge om ruta. De neste etappene var enda lengre og krevde større skiferdigheter. Dessuten hadde Heidi fått relativt vonde gnagsår på hælene.

Søndag 5.4
Hviledag
Vær: Skyet oppholdsvær

Jeg har vel aldri følt meg mer ødelagt noen annen gang. Den følelsen var jeg ikke alene om. Vi så oss nødt til å ta en hviledag, så kun en kort spasertur ble gjennomført den dagen.

Jungsdalshytta

Heidi, Line og Lars Olav foran Jungsdalshytta.

Mandag 6.4
Avreise Geitvasstølen kl. 13.30
Ankomst Geitvasstølen kl. 22.45
Vær: Fint, Skyet

Nå var de fleste kropper blitt noe bedre. Vi dro avgårde kl. 13.30 med lette sekker siden Geitvasstølen nå var blitt "basecamp". Vi besøkte Jungsdalshytta som er ei DNT-hytte. Været var strålende !

Etterpå gikk turen opp gjennom Grevskaret på ca. 1500 m. De siste to timene av turen gikk vi i måneskinn. Dagens etappe ble avsluttet kl. 21.45, og var på 4 mil .

Tirsdag 7.4
Avreise Geitvasstølen kl. 13.00
Ankomst Geitvasstølen kl. 21.00
Vær: Fint, sol

Endelig var været opp på Reineskarvet fint. Etter lørdagens mislykkede oppstigning, hadde vi nå ikke noe valg. Avreise fra Geitvasstølen ble kl 13.00.

Toppen av Reineskarvet

Toppen av Reineskarvet på 1789 meter, er kun en plass i godt vær vinterstid.

Turen ble meget vellykket og vi ankom hytta kl. 21.00.

Onsdag 8.4
Avreise Geitvasstølen kl. 14.00
Ankomst Torkilsgaard kl. 19.00
Vær: Frisk bris og snø

Så var dagen for hjemreise kommet. Været var ikke spesielt bra med tanke på snø og vind. Men i forhold til lørdagen var det ikke noe å prate om. Kl 14.00 gikk vi strake veien tilbake til Lars Olavs hjemsted. Vi var fremme rundt kl 19.00.

Turen var alle tiders, Det ble ca. 12 mil på ski, med all slags vær og til dels stor spenning !

Tilbake til toppen