Vill på Hallingskarvet 31.5 - 1.6.98

Søndag 31.5
Avreise Finse kl. 13.00 - 1255m
60º36'05" N
7º30'14" Ø
Ankomst Skarvet kl. 16.00
Vær: Lettskyet, senere tett tåke

Den siste søndagen i mai gikk Lars Olav og jeg av toget på Finse. Målet var å gå Hallingskarvet fra begynnelse til slutt, dvs. fra Finse til Geilo. Av en eller annen grunn hadde vi utelatt alle hjelpemidler for navigasjon.

Kl. 13.00 begynte vi oppstigningen mot enden av skarvet. Ved 16-tiden var vi oppe på platået. Hallingskarvet er nord-Europas høyeste av sitt slag. Hele platået ligger på mellom 1800 -1900 m. Folarskarnuten ligger på 1930 m.

Etter en matbit begynte vi å bevege oss bortover skarvet. Det føltes nesten som å gå på et jorde, spesielt nå som tåken var kommet. Etter et par timers gange, begynte tvilen å komme. Det var bare å konstatere at vi hadde gått oss vill. Det var vindstille, og vi merket et ekkelt sus hver gang vi nærmet oss kanten på stupet. P.g.a. tåken var det nesten umulig å skille mellom stup på 200-300 m, og små snøskavler. Dette gjorde at vi måtte ta det svært forsiktig.

Kl. 22.30 skjønte vi at vi måtte komme oss ned fra skarvet. Etter litt leting, fant Lars Olav ei renne hvor vi klatret ned. Vel nede fra skarvet visste vi ikke hvilken side vi var på, himmelretninger eller hva som ville skje. Vi bestemte oss for å ta det på "feelingen" og gå mot der vi trodde Bergensbanen gikk. Etter en times tid kom vi innpå ei stikka skiløype. Da var kl. blitt 1.00, og det var tid for en liten høneblund. Vi fant en bar flekk og stupte ned i soveposen. Etter 12 timer på ski sover du godt uansett !

Surt og kaldt!

Morgenstemning !

Fredag 1.6.98
Avreise "Ukjent sted" kl. 8.30
Ankomst Ustaoset kl. 14.00
Vær: Frisk bris, sludd og snø

Det ble selvsagt regn den natta. Det var temmelig rått uten telt kan man si !

Kl. 8.30 begynte vi å gå videre, og etter en times tid fant vi et skilt der det sto: "Ustaoset 15 km".

Det ble meget lange 15 kilometer. Sludd, vind og råtten snø gjorde sitt til at det tok lang tid før vi var på Ustaoset. Derfra ble det taxi til Geilo. En forholdsvis slitsom skitur. Dette er kanskje et alternativ til Skarverennet som også går fra Finse til Ustaoset.

Tilbake til toppen