Hjelledalen - Vettismorki - Hjelle 25.7.97

Lørdag 27.7
Avreise Hjelle ca. kl. 11.00
Ankomst Hjelle ca. kl. 18.00
Vær: Strålende sol

I Årdal hadde Nina invitert til fjelltur. Hun hadde planlagt en rundtur. Turen startet på Hjelle. Dette er det lengste man kommer med bil oppover Utladalen. Fra Hjelle fulgte vi Hjellefossen opp fjellsiden. Ingen myk start på turen. 

Tom, Marianne og Nina

Etterhvert som vi kommer høyere øker utsikten nedover den siviliserte delen av Utladalen. Etter en stund flater terrenget mer ut. Slik starter de fleste fjellturer for Årdøler som vil gå fra bygda og opp på fjellet. Vi passerer heimre Hjelledalen, den første stølen i Hjelledalen. Vi har nå kommet inn i selve Hjelledalen. Rundt skoggrensa kom vi til en ny støl. Det er fremre Hjelledalen.

Denne sommerdagen er så varm at vi tar sjansen på å prøve badevannet i Hjelledøla. Nina drister seg til til og med til et hopp. Ganske forfriskende, men da slipper man litt av insektsplagen. Etter rasten går turen videre mot Morkaskardet.

Morkaskardet er turens høyeste punkt på 1004 meter. Her er det fin utsikt mot Hurrungane og Vettismorki.

På vei mot Vettismorki er stien noe utydelig. Vi mistet til slutt stien, og måtte finne veien til Vettisfossen gjennom en av Norges eldste urskoger. I området rundt Vettismorki finner man furutrær som er over 800 år gamle.

Vi krysset elva like ovenfor Vettisfossen og tok fatt på nedstigningen mot Vetti.

Utladalen med elven Utla sett mot sørvest.

Stien slynger seg like bratt  nedover som ved Hjelle. Utsikten er vel en av de flotteste  i landet etter midt skjønn. Den trange og frodige Utladalen med et av Norges villeste fjellpartier; Hurrungane i bakgrunnen

Langt oppe i Utladalen, ligger fjellgården Vetti. Den tar i sommermånedene imot overnattingsgjester. Fra Vetti følger vi veien tilbake til Hjelle. Ingen av oss ville vel vært denne sommerdagen foruten!

Tilbake til toppen