Østensetra, Laksejuv og Høgevarde 23.7.05

Lørdag 23.7
Avreise vei fra Ringnes gård kl. 10.00
Ankomst Østensetra N kl. 11.00 
Ankomst Høgevarde kl. 16.30 - 1459 m
Ankomst vei fra Ringnes gård kl. 20.00
Vær: lettskyet til å begynne med, senere skyfri himmel.

Min firmenning, Eli Lyngset fra Krødsherad og jeg, hadde bestemt at vi denne sommeren skulle prøve å gå noen av de gamle seterveiene opp til Høgevarde. Vi kjørte bil opp langs Ringneselva, krysset den og parkerte på omlag 440 meter over havet. Herfra gikk vi stien opp til den nordre Østensetra. Etter en times tur kom vi fram til setra. Den lå på en avsats oppe i åssiden. Siden vi hadde reist tidlig denne morgenen var det greit å ta seg en matbit.

Einar, Ragnar og Eli.

Noen av husene på den nordre Østensetra.

På vei opp mot fjellet passerte vi den av Østensetrene som ligger lengst mot vest. På en stor flat slette kunne vi telle restene etter sju hus. Dessverre var stedet helt forlatt og nedbrytningsprosessen var i full gang.

F.v. Ragnar, Einar, Eli og Åse på vestre Østensetra.

Den vestre Østensetra må ha vært en helt utrolig fin plass i sine glansdager. Sju små laftede seterhus på en stor flott setervoll. Utsikten utover Krøderen er fantastisk og med 15-20 minutters gange står man på snaufjellet.

Oppe på fjellet er det graset som preger landskapet. Norefjells-ryggen er dekket av et grønt teppe som må være ideelt for beitedyr. Lite stein gjør at det er lett å ta seg fram over alt.

Idyll ved Steintjenn. Grindefjell i bakgrunnen.

Stien ble etterhvert ganske utydelig og vi gikk etterhvert ganske rett mot Høgevarde. Etterhvert åpnet Laksejuv seg.

Høgevarde sett fra partiet under Grindefjell. Laksejuv som vi ser til høyre, har vært et yndet sted for bjørnejakt. Det flate partiet som vi ser under Høgevarde kalles Laksejuvflata. Det var et samlingsssted for folk i gamle tider der det blant annet ble arrangert festligheter. På Norefjell er det tre slike plasser. De andre heter Dansarflata og Raudmyra.

Turen opp til toppen av Høgevarde gikk greit. Det er alltid flott å nyte den fantastiske utsikten. Hele 40000 kvadratkilometer skal være synlig. Har man synet i orden, kan man på en klar dag se helt til Høgås utenfor Halden.

Ragnar utenfor hytta på Høgevarde. Steinhytta er fra 1893. Den ble på et tidspunkt tatt fra hverandre og restaurert.

Etter en kort rast på Høgevarde, begynte vi å gå ned igjen. Vi gikk over Kringleåsen og holdt til høyre for Steindalen. Så gikk vi direkte mot Steintjenn og Østensetra.

Det skulle vise seg at denne dagen også bød på flotte dyreopplevelser. En nyskjerrig villrein, en hare som kjører "usynnlig taktikken", en heilo og noen ganske alminnlige småfugler var dagens "fangst" med kameralinsa.

Klokka åtte var vi igjen nede ved bilen. Etter mange turer fra Norefjellstua over ryggen til Høgevarde, var dette en artig vei å gå.

Tilbake til toppen