Uvær på Nautgardstind 5.- 8.4.05

Onsdag 6.4
Avreise Sjoadalen kl. 10.30
Ankomst Austre Nautgardstind kl. 14.50 - 2194
Ankomst fot Nautgardstind kl. 15.30
Ankomst Nautgardsoksli kl. 16.30 - 2089 m
Ankomst Glitterheim kl. 19.15
Vær: lettskyet til å begynne med, så kulling og snøvær.

Vi var fem gutter som hadde bestemt oss for noen dager med toppturer på Glitterheim. Bjørn, Lars Olav og jeg skulle dra inn en dag før Jon Olaf og Anders. Vi parkerte bilen i Sjoadalen og begynte på den bratte stigningen opp fra gården Russlie. Etter en kort stund ble vi enige om å dele oss. Bjørn og jeg skulle ta med seg de to Nautgardstindene, mens Lars Olav skulle gå strake veien over Nautgardsoksli til Glitterheim. 

Været var forholdhvis greit, litt sur vind men god sikt på toppene. Vi passerte Russli-rundhøe og holdt stø kurs mot Nautgardstind. Da vi hadde passert 2000 meter så vi en vegg av skyer og nedbør seile inn fra sør. Ikke lenge etter fikk vi føle uværet på kroppen. Snø, tåke og sterk vind. 

Vi fortsatte opp til Austre Nautgardstind. derfra fulgte vi stupet bort til foten av Nautgardstind. Mens Bjørn gikk opp på toppen tok jeg opp vindsekken og prøvde å få i meg litt mat. Det var nå blitt så kaldt at lange stopp var umulig.Da Bjørn kom ned fra toppen festet vi skiene til sekken. Mye steiner, skavler og null sikt gjorde det svært vanskelig å bruke skiene. Vi måtte nå runde Nautgardstind. Med vinden midt i mot gikk vi rundt toppen og fant toppen på Nautgardsoksli. Det ble ikke langt opphold på den toppen. Vi fulgte stupet vestover mot Glitterheim. Det var rett og slett et uhyggelig vær. Heldighvis ville vi få vinden fra siden på vei nedover.

Sakte men sikkert beveget vi oss ned lia mot Veodalen. En liten aketur på ski hadde forvandlet seg til en nesten tre timers slitsom tur. Ofte ligger slikt vær rundt toppene, men denne gangen var det like dårlig over alt. 

På Glitterheim tok vi inn på selvbetjeningshytta. Ikke noe er så godt som å komme fram til ei hytte etter en sånn tur.

Vi fyrte opp i ovnen og fikk det etterhvert veldig trivelig. Det eneste skår i gleden var tredjemann Lars Olav. Han hadde ikke dukket opp. Da klokka hadde passert ni hadde vi begynt å miste håpet om å få se han i kveld. Vi regnet med at han antagelig hadde snudd da han møtte uværet. Med godt utstyr og mye rutine regnet vi med at han ville greie seg. Da klokka var 21.30 hørte vi lyder i gangen. Døra gikk opp og inn fra mørket og snøstormen kom Lars Olav. 

Torsdag 7.4
Innedag på Glitterheim
Vær: snø, vind og tåke.

Det dårlige været og gårsdagens tur gjorde sitt til at det meste av turlyst for denne dagen hadde forsvunnet. Bjørn tok seg en lengre tur mens jeg og Lars Olav holdt oss rundt hytta.

Vintervær på Glitterheim

Utpå ettermiddagen dukket Jon Olaf og Anders opp. De hadde gått fra Veolia.

F.v. Bjørn, Arnstein, Anders og Lars Olav.

Onsdag 6.4
Avreise Glitterheim kl. 11.50
Ankomst Sjoadalen kl. 16.50
Vær: Lavt skydekk, litt sol på ettermiddagen.

Nok en grå dag og jeg og Lars Olav bestemte oss for å gå hjem. Vi valgte å gå om Russvatnet og ned til Veolia. Det ble en grei skitur med gløtt av sol på slutten.

 

Lars Olav ved Russvatnet.

Tilbake til toppen