Toppturer i Leirdalen 18-21.4.02

Torsdag 18.04
Avreise Geitsætre kl. 12.00
Ankomst Skaret 1968m (Loftet - Veslefjelltinden) kl. 14.35
Ankomst Loftet kl. 15.35 - 2170m
Ankomst Skaret 1968m (Loftet - Veslefjelltinden) kl. 16.00
Ankomst Veslefjelltinden kl. 16.50 - 2157m
Ankomst Hurrbreatinden kl. 17.35 - 2060m
Ankomst Skagsnebb V-1 kl. 19.20 - 2093m
Ankomst Veslebreatinden kl. 20.45 - 2092m
Ankomst Storbreatinden kl. 21.10 - 2018m
Avreise Storbreatinden kl. 21.35
Ankomst Basecamp ved Geitsætre kl. 00.10
Vær: Sol om formiddagen, Overskyet mot kvelden

Etter en behagelig natt i telt, var vi klare til å starte dagen. Målet for dagen var å gå på flest mulig av tindene på vestsiden av Leirdalen. vi fulgte elven Hurra opp til Hurrbrean. Der breen deler seg under Veslfjelltinden gikk vi til høyre opp mot skaret 1968m. Etter en matbit i skaret, ruslet vi opp på Loftet. 

Veslfjelltinden sett fra Hurrbrean.

Fra Loftet gikk vi tilbake til skaret og opp eggen mot Veslfjelltinden. Eggen er bred, men øverst må en bratt snøbakke passeres. Her er stegjern abselutt nødvendig hvis det er hardt. Selve toppen er en stor flat slette.

På vei opp eggen mot Veslfjelltinden.

Etter Veslfjelltinden gikk vi opp på Hurrbreatinden. Derfra tok vi eggen over til Skagsnebb V-1. Planen var å gå helt ut på Skagsnebb, men tiden begynte å bli knapp. Vi snudde og returnerte tilbake til Hurrbratinden.

Etter kort tid sto vi på neste tind i rekka. Den heter Storbreatinden. Hefra går det en avstikker ut til Jervefonne. Etter en liten rekognisering fant vi ut at klokka var blitt for mange. Det begynte å skumre og vi trengte dagslys til retretten.

Hurrbreatinden og Veslbreatinden. sett fra Veslfjelltinden.

Vi bestemte oss for å legge returen ned Storbrean. Breen var flott øverst, men vi hadde en mistanke om sprekkdannelser lenger ned. Vi kjørte forsiktig nedover brefallet. Klokka hadde passert ti, så det var relativt mørkt. Etter at vi hadde passert Jervefonne fikk vi øye på det vi fryktet. Vi kunne skimte store sprekker like foran oss. Ikke spesielt hyggelig når det er mørkt og man ikke går i tau.

Vi gikk av breen og opp i fjellsida under Jervefonne. Foran oss kunne vi skimte konturene av et stup, så der kunne vi ikke gå. Ingen hadde spesielt lyst til å gå ned på breen igjen heller. Eneste mulighet var å holde høyden og gå nordover på undersiden av Jervefonne. Dette ble en lykkelig løsning. Vi kom oss til slutt helskinnet ned til teltet.

Fredag 19.04
Avreise Geitsætre kl. 13.45
Ankomst Leirvassbu kl. 16.10
Avreise Leirvassbu kl. 17.00
Ankomst Høgvagltinden kl. 19.20 - 2066m
Ankomst Leirvassbu kl. 20.20
Ankomst Basecamp ved Geitsætre kl. 21.00
Vær. Delevis sol, lettere mot kvelden

Denne dagen begynte litt brutalt. Jeg våknet av et intens behov for mat og drikke kl. 06.30. Alt for lite væske og mat dagen før gjorde det nå vanskelig å få sove mer. Vi slappet av lenge før vi begynte å gå mot Leirvassbu. Noen steder langs veien var det så mye snø at man nesten kunne strekke hånden opp og ta på strømledningene. På Leirvassbu tok vi ei matpause mens vi pratet med vertskapet. De kunne fortelle at de hadde strevet lenge for å få andre etasje fram fra snøen. Snakk om snømengder!

På vei opp mot Høgvagltinden kom vi inn i noen tåkeskyer. De kom og gikk mens vi gikk oppover Høgvaglbreen. Ved brekanten satte vi fra oss skiene og gikk de siste meterne til fots. På andre siden av toppen var det skyer som lå 2-300 meter under oss. Det ga oss en fantastisk "toppeffekt". Vi var ikke de første som hadde vært der den dagen. En hare hadde holdt stø kurs rett mot toppen. På toppen hadde den gjort to tre runder oppe på varden før den hadde fortsatt ned på andre siden. Snakk om tindegal hare!

En halvtime senere sto vi igjen på Leirvassbu,  Nedover Leirdalen var det et skarpere føre. Heldigvis ble det ingen fall, selv om det var nære på.

Teltleir i Leirdalen.

Lars Olav på Høgvaglbreen. Høgvagltind i bakgrunnen.

Utsikt fra Høgvagltind. Store Raudalstind i bakgrunnen.

Lørdag 20.04
Avreise Geitsætre kl. 12.15
Ankomst Bukkehøi N kl. 15.45 - 2100m
Ankomst Bukkehøi kl. 17.00 - 2314m
Ankomst Bukkeholstinden V-4 kl. 18.00 - 2166m
Ankomst Lindebergtinden V-1 kl. 18.35 - 2080m
Ankomst Bukkeholstinden N for V-3 kl. 19.18 -2090m
Ankomst Bukkeholstinden V-3 kl. 19.33 - 2161m
Ankomst Bukkeholstinden M-2 kl. 20.40 - 2134m
Ankomst Basecamp ved Geitsætre kl. 21.50
Vær. sol

Vi våknet opp til nok en flott dag. Vi satte kursen opp lia i retning Bukkehøi. Etter noen varme timer sto vi Bukkehøi N. Derfra fulgte vi eggen opp på Selve Bukkehøi på 2314 meter. Skiene var plassert på sekken mens vi gikk oppover urda. Sett fra Bukkeholsbreen er stupet på østsiden imponernede.

Bukkehøe.

På vei opp mot Bukkehøe.

På vei ned fra Bukkehøe.

Vi satte så kursen over Vakkerbandet mot Tverråbreen. Passasjen fra Bukkehøe og over på Vakkerbandet forserte vi ved å gå ned i urda. Vi så etterpå at man antakelig kunne spasert rett ut på vakkerbandet. 

Galdhøpiggen med Tverråtindene i forgrunnen.

Solnedgang på Bukkeholstinden M-2.

På Tverråbreen plukket vi med oss en del topper over 2000 meter. Returen tok vi over Bukkeholstinden M-2. Det var blitt halvmørkt da vi hadde kommet oss ned på Søre Illåbreen. Foran oss hadde vi seks kilometer med slak helling før det ble brattere. Snøen var knallhard med et lite lag styresnø. Finere retur kan man ikke få!

Søndag 20.04
Pakking og klargjøring til hjemreise. Ingen tur denne dagen

Målet for turen var nådd, så vi satset på tidlig hjemreise. 

Tilbake til toppen