Smørstabbreen og Hurrungane 8.-12.5.02

Onsdag 8.5
Overnatting under åpen himmel i Bøverdalen.

Siden vi startet sent på dagen ble det vanskelig å komme seg over Sognefjellet før veien blir stengt for natten. Siden været var nydelig la vi oss like godt under åpen himmel. Friskt og godt, men en noe nedisete sovepose om morgenen.

Torsdag 9.5
Avreise Turtagrø kl. 10.05
Ankomst  Store
Ringstind kl. 12.30 - 2124m
Ankomst Midtre Ringstind kl. 15.55 - 2025m
Ankomst Ringskaret kl. 16.20
Ankomst Skaret mellom Ringstind Ø og Midtmaradalstind N kl. 17.35
Ankomst Midtmaradalstind N-1 kl. 18.25 - 2062m
Ankomst Midtmaradalstind N-2 kl. 18.40 - 2025m
Ankomst Turtagrø kl. 21.00
Vær: Sol noen skyer midt på dagen.

Vi bestemte oss for å prøve oss på Store Ringstind. To ganger før har vi hatt denne toppen som mål, men har måttet ta noen lavere fordi været har vært for dårlig. Denne dagen var det derimot alt annet enn dårlig vær. Hundrevis av personer var på vei innover Ringsbotn med Store Ringstind som mål.

Midtre og Store Ringstind sett fra Ringsbotn.

Den bratte snøbakken opp på selve Ringsbreen kan være vrien på ski hvis det er hardt. Det varme været hadde gjort snøen våt og det var derfor helt uproblematisk å ta seg opp på breen.

På veg opp bakken mot Ringsbreen.

Nå begynte en lang bre. Vi satte kursen på skrå mot Store Ringstind. Etter mange sikk-sakk svinger var det bare siste henget igjen. For oss som bruker fjellski, var det greiest å parkere de her. Selve toppen er forholdsvis liten. Utsikten mot nærmeste nabo Austabotntind er imponerende.

Store Austabotntind.

Etter mye fotografering bar det ned "slalombakken" igjen. Det krydde av folk på vei opp og folk på vei ned. Dette er den mest populære vårskituren i dette området.

Vi parkerte skiene ved foten av Midtre Ringstind. Denne toppen tas greit fra vestsiden. Den har fin utsikt over Ringsbotn, dessuten har den et alpint utseende.

Vi fortsatte mot Ringsskaret. Her delte vi oss i to. Lars Olav og jeg bestemte oss for å prøve oss på de nordligste av Midtmaradalstindene, mens Nils og Gaute ville prøve seg på Østre Ringstind.

For å komme oss på opp på midtmaradalstindene rundet vi Østre Ringstind på baksiden ved å gå over Stølsmaradalsbreen. Den siste biten opp eggen mellom Østre Ringstind og Midtmaradalstindene var meget bratt. Det var vanskelig å ta seg fram i den løse snøen. Vel oppe på eggen kom solen fram igjen og en strålende utsikt over Ringstindene og Soleibotnryggen åpenbarte seg. De to nordre Midtmaradalstindene gikk vi lett til fots. Et lite minus var at Storen rett over dalen var dekket av skyer. Returen til Turtagrø var morsom med kjempefint skareføre helt fram.

På vei fra Midtmaradalstind N-1 til N-2. Bak ser vi Østre Ringstind og Stølsmaradalstind.

Store Skagastølstind.

Fredag 10.5
Avreise Krossbu kl. 12.35
Ankomst Kniven SØ kl. 14.50 - 2077m
Ankomst Kniven kl. 15.45 - 2133m
Ankomst Kalven kl. 16.45 - 2035m
Ankomst Krossbu kl. 17.45
Vær: Lavt skydekke, tåke av og til

Etter å ha forflyttet oss fra Turtagrø til Krossbu var vi klare for tur på Smørstabbreen, eller mer korrekt Leirbreen. Etter en times tid var vi oppe på breen. De høyeste toppene var omgitt av skyer, men de to "knivene" så ut til å være skyfrie. Begge toppene spaserte vi lett opp på uten ski.

Arnstein, Gaute og Lars Olav på Kniven. Fotograf er Nils.

Vi bestemte oss for å ta med oss Kalven før vi dro tilbake. Vi skled raskt over Leirbreen og gikk opp på Kalven. Den var faktisk en ganske morsom topp, med en aldri så liten egg på toppen. 

Store Smørstabbtind.

På vei ned mot Leirbreen fikk vi årets verste fall av Nils. Etter flere rundkast fryktet vi for helsa, men alt gikk heldigvis bra. Fra Leirbreen er det på godt skiføre, bare snakk om minutter før man står på Krossbu. Det milde været hadde gjort snøen råtten, så, man måtte være ytterst forsiktig om man ville unngå å falle.

Lørdag 11.5
Avreise Krossbu kl. 11.00
Ankomst Saksi kl. 13.45 - 2189m
Ankomst Veslebjørn N (Bjørnungen) kl 14.43 - 2110m
Ankomst Storebjørn kl. 15.45 - 2222m
Ankomst Veslebjørn S kl. 16.55 - 2150m
Ankomst Krossbu kl. 17.55
Vær: Overskyet og til tider kuling

Vi våknet opp til nok en fin dag på Krossbu. Etter en times tid var vi igjen oppe på Leirbreen. Vi gikk opp til foten av Saksa og satte fra oss skiene. Det var gode snøforhold i den 60 grader bratte snørenna opp mot toppen. Her holdt det lenge med stegjern og isøks. Denne tinden har som man hører av navnet, to topper.

Etter Saksa gikk vi over til Veslebjørn S, eller Bjørnungen som den også blir kalt. Fra Bjørnungen har man flott utsikt over eggen som forbinder de to Veslebjørn-tindene sammen. Mange mener det er Norges flotteste egg.

Eggen over til Veslebjørn.

Vi gikk så ned fra Bjørnungen og ut på Bjørnebreen. Selv på vinterføre kunne vi se noen av de enorme sprekkene i denne breen. Turen opp på Storebjørn gikk greit. Toppen minnet litt om Store Ringstind med bratt bre helt til toppen.

Fra Storebjørn gikk vi over til den sørligste av de to Veslebjørn-toppene. Nå hadde vi vært igjennom hele hesteskoen bortsett fra Skeia og Store Smørstabbtind. På veien ned fulgte vi eggen mot Skeia. Med skiene bundet til sekken og sterke vindkast gjaldt det å holde en lav profil over eggen. Halveis bort mot Skeia var det fint å ta ned på breen. Noen få øyeblikk senere sto vi igjen på Krossbu.

Skjeia.

Søndag 12.5
Hjemreise p.g.a meget dårlig vær.

Tilbake til toppen