Gaustatoppen 24.9.02

Tirsdag 24.9
Avreise parkeringsplass kl. 13.50
Ankomst hytte kl. 15.20
Ankomst toppunkt kl. 15.50 - 1884m
Avreise toppunkt kl. 16.07
Ankomst hytte kl. 16.30
Ankomst parkeringsplass kl 17.55
Vær: Vind, overskyet og tåke på toppen

Turen opp på Gaustatoppen er ikke lenger enn at den kan tas som en ettermiddagstur. Vi la i vei med sterk motvind og en topp omringet av skyer. Det så ut til Vestlandsværet stanget mot Gaustatoppen. Østover var det lettskyet og sol.

Ragnar har begynt på siste bakken mot toppen.

Vi gikk relativt raskt opp på turisthytta. Svært få topper har en så tydelig sti. Ingen tvil om at trafikken er stor på Norges beste utsiktspunkt.

I likhet med en annen særegenhet i norsk fjellverden, Snøhetta, har forsvaret til de grader greid å forsøple toppen med diverse utstyr. Gaustatoppen har i tillegg til tårn, også innvendig heis.

Store militære inngrep!

Vinteren hadde allerde satt sitt preg på toppen. Våt snø gjorde steinene sleipe og glatte. Dette gjorde at vi brukte litt ekstra tid bort eggen til selve toppvarden. Det er ingen luftig egg, men steinene er så store at et fall fra dem kan få store følger.

Eggen sett fra toppen. Toppunktet lengst til venstre.

Da vi begynte på eggen forsvant plutselig skyene som hadde ligget rundt toppen. Vi så hvertfall noen av de 20 prosentene man kan se av landet fra toppen. Spesielt imponerende er synet av Rjukan 1500 meter nede.

Rjukandalen sett fra luften!

Da vi nådde varden la skyene en stopper for den flotte utsikten. Vi tok en matbit før vi begynte på nedturen.

På vei tilbake fra toppunktet.

På vei ned møtte vi to karer. Den ene var iført joggedress, mens den andre gikk i olaklær. Mannen i olaklær lurte på hvor langt det var igjen til toppen. Mannen i joggedress brøyt straks inn og lovte han 3000 kroner hvis han nådde toppen innen 30 minutter. Etter en kort prat ruslet de to videre. Jeg skulle ønske jeg fikk sånne tilbud!

Tilbake til toppen