Ungdomstur i Skarveheimen  7.9 - 9.9.01

Høstens fellestur for ungdom, la vi i Hadeland Turlag til Skarveheimen. Planen var å gå fra Raggsteindalen til Geiterygghytta og videre til Finse. Det stilte fire deltagere. Med meg som turleder hadde jeg Lars Olav.

Fredag 7.9
Båt fra riksvei 50 over Strandavatnet til Raggsteindalen.

Vi hadde på forhånd avtalt at vi skulle bli hentet av vertskapet på Raggsteindalen i båt. Vi var likevel litt spente på om det virkelig var noen i en båt når vi gikk av bussen i halvmørket. Heldigvis gikk alt etter planen og nede ved vannkanten lå det ei snekke.

Lørdag 8.9
Avreise Raggsteindalen kl. 10.50
Ankomst Geiterygghytta kl. 17.00
Vær: Først en kraftig snøbyger, deretter sol.

Etter en god frokost var vi klare for å starte turen mot Geiterygghytta. I følge kartet skulle dette være en meget lett tur. Vi hadde ikke gått mer enn noen hundre meter, før det begynte å snø kraftig. Dette var vinterns første snøfall for mange av oss. Etter en times tid hadde det kommet fem centimeter. Heldigvis ga snøværet seg og det ble gradevis lettere vær. Innen lunsjtid var det faktisk blitt sol og riktig trivelig vær. Den første snøen så ut til å forsvinne like fort som den hadde kommet. Vi tok en lang rast like før løypas høyeste punkt.

Lars Olav, Ola, Arnstein, Ellen, Tonje og Nora.

Da vi ankom Geiterygghytta var det såpass fullt at vi måtte sove på golvet i peisestua. Geiterygghytta er nok en av de hyttene som er godt besøkt.

Geiterygghytta.

Søndag 9.9
Avreise Geiterygghytta kl.10.00
Ankomst St. Pål kl. 13.20 - 1694m
Ankomst Klemsbu kl. 13.45
Avreise Klemsbu kl. 14.20
Ankomst Finse kl. 15.35
Vær: Overskyet og sur vind

Turen fra Geiterygghytta til Finse inneholder betraktelig flere høydemetere enn Raggsteindalen - Geiterygghytta. Denne dagen startet med over tre timer i motbakke. Det skal sies at det var slake motbakker, så man merker ikke stigningen så godt. Da vi var på T-stiens høyeste punkt, gikk vi bort til St. Pål. Dette er en avstikker på tjue minutt. St. Pål er 1694 m.o.h og er begynnelsen på fjellmassivet Hallingskarvet. Herfra kan man stort sett gå i 1700-1900 meter helt til Geilo. den turen er på overkant av fem mil.

Varden på St. Pål.

Ikke langt fra St. Pål kom vi til ei hytte. Den het Klemsbu og er ei nødbu som eies av Hotel 1222 på Finse.  På dager hvor det ikke frister med lunsj utendørs, kan hytta være en lun plass. Vi var ikke de eneste som benyttet oss av dette tilbudet. Fra Klemsbu er det nedoverbakke helt til Finse.

Begynnelsen på Hallingskarvet sett fra St. Pål.

Denne ruta er en forholdvis lett tur. Det er meget fine stier og rikelig med overnattingssteder. Det fine er at man kan bruke toget, selv om det dessverre har blitt alt for dyrt.

Tilbake til toppen