"Tungtvannstur" med Claus Hellberg  18.-20.5.01

Etter forslag fra en av styremedlemmene, ble vi enige om å spørre Claus Hellberg om han kunne være turleder på en "tungtvannstur" for Hadeland Turlag. Han var snar med å svare ja, og dermed ble det bestemt tur til Rjukan.

Fredag 18.5
Busstur til Rjukan Fjellstue

Vi annkom Rjukan Fjellstue fredag kveld. Hellberg orienterte om helgens program og vi fikk servert middag.

Fredag 19.5
Tungtvannsmarsj
Vær: Sol

Lørdag morgen var det duket for helgens høydepunkt. Vi skulle følge tungtvannssabotørenes rute fra fjellet og ned til Vemork kraftstasjon. Siden det fortsatt var mye snø på fjellet brukte vi ski. Over 60 personer i forskjellig form la ut med Hellberg i spissen. Han tok mange pauser hvor han detaljert forklarte hvordan oppdraget ble utført. 

Claus Hellberg.

Etterhvert begynte nedstigningen til dalen. Den gikk på ski ned ei meget bratt bjørkeli. Dette var slettes ingen problem for turlederen som for lengst hadde passert 80 år. Han var av de første som kom ned og måtte vente lenge på resten av Hadlendingene. 

Turen fortsatte videre mot Vemork kraftstasjon der selve aksjonen skjedde. Etterpå  besøkte vi DNT's første turisthytte Krokan.

Foran Hellberg-statuen på Krokan.

Om kvelden var det flott middag og underholdning av vert Tor Nicolaysen og Claus Hellberg. Ingen skal påstå at de ikke har kjennskap til Ibsens Peer Gynt.

Fredag 20.5
Rundtur i Rjukan med Per Pynten.

Søndag morgen fikk vi en detaljert omvisning i Rjukan med en av byens ildsjeler Per Pynten.

Tilbake til toppen