Toppturer i Vest-Jotunheimen 30.8-2.9.01

Torsdag 30.8
Avreise bil i Koldedalen kl. 10.10
Avreise brekant kl. 13.45
Ankomst brekant under Falketind 15.00
Ankomst Stølsnostind Ø-1 kl. 16.50 - 2001m
Ankomst Stølsnostind kl. 18.00 - 2074m
Avreise bre kl. 19.00
Avreise brekant kl. 19.55
Ankomst Bil i Koldedalen kl. 22.25
Vær: Skiftende skydekke, tåke på toppene.

En av de flotteste turer man kan gjøre rundt Tyin, er turen over Falketind og Stølsnostind via Koldedalen med retur Fleskedalen.

Falketind og Koldedalsvatnet.

Vi parkerte bilen ved Koldedalsvatnet og gikk innover Morka-Koldedalen. Ved Andrevatnet krysset vi elva og fulgte den på venstre side opp mot breen. Vi fulgte breen helt opp under Falketind

Innsteg på Stølsnosbreen.

Fra Falketind krysset vi breen og gikk opp på eggen som går bort til de to Stølsnostinder. Etter at vi hadde passert Ø-1, smalnet eggen. Den var luftig på enkelte steder, men helt uproblematisk å ta seg fram på. Turen opp på hovedtoppen tok en halvtimes tid. Tåke gjorde at vi gikk glipp av utsikten. For å få en runde, gikk vi ned Stølnosbreen for så å havne i Fleskedalen. Herfra fulgte vi T-stien langs Urdadalsvatnet tilbake til utgangspunktet. Den siste timen var hodelykten god å ha. Det var slutt på de lyse sommernettene og høstmørket hadde begynt for alvor.

Jeg vil på det sterkeste anbefalle denne runden framfor å gå Morka-Koldedalen begge veier.

Falketind og Stølsnostind sett fra Urdanostind.

Fredag 31.8
Avreise Leirvassbu kl. 16.00
Ankomst Kyrkja kl. 17.40 - 2032m
Ankomst Leirvassbu 19.25
Vær: Overskyet

Etter å ha kjørt bil fra Tyin til Leirvassbu, passet det med en liten kveldstur på Kyrkja. Vi fulgte Leirvatnet et stykke, før vi begynte på oppstigningen til Kyrkja. Denne toppen bærer preg av stort besøk. Man kan følge en tydelig oppgått sti helt til toppen. Også denne gangen var det desverre mye tåke på toppen. 

Er du ute etter en kort men morsom tur fra Leirvassbu er dette midt i blinken. Platået på toppen er såpass lite at man får følelsen at man er på en ordentlig tinde.

"Omvendt gatekjøkken" praktiseres på Leirvassbu.

Lørdag 1.9
Avreise Leirvassbu kl. 09.10
Ankomst Tverbotntind Ø-2 kl. 11.00 - 2106m
Ankomst Tverbotntind Ø-1 kl. 11.35 - 2151m
Ankomst Tverbotntind Store
kl. 12.20 - 2161m
Ankomst Tverbotntind Sør for V-1 kl. 13.15 - 2110m
Ankomst Tverbotntind V-1 kl. 13.30 - 2113m
Ankomst Skaret ved Leirløfte
Ankomst Leirvassbu kl. 16.15
Vær: Tåke på toppene, regn og vind den første timen

Været så ikke mye lovende ut denne morgenen. Det var lavt skydekke, regn og vind. Vi bestemte oss for å prøve oss på Tverbotntindene. Vi  passerte Presten (1511m) og gikk opp kammen mellom Leirholet og Leirvatnet. Været ble bare dårligere og dårligere ettersom vi kom høyere. Det var kommet 10 cm. nysnø i løpet av natten og snøværet så ut til å fortsette. Like før Ø-2 Fikk vi et brått værskifte. Vinden stilnet fullstendig og snøværet opphørte. Gjennon tåka fikk vi også av og til gløtt av sol.

Lars Olav, Arnstein, Sara og Børge.

Vi fortsatte videre i tåkesløret over Ø-2, Store og Sør for V-1. Dette er "flate" topper med slake opp og nedstigninger. V-1 byr på større utfordringer. Skal man følge eggen kommer man til et svært luftig parti. Dette krever sikringsmidler, noe vi hadde utelatt denne dagen. Vi greide imidlertid å unngå dette partiet ved å gå nesten ned til breen, for så å klyve opp mot toppen. 

Etter en spisepause i skaret før V-1, tok vi returen ned Leirløyfte. Vi hadde fått et bra utbytte av dagen som ellers begynte nokså stusselig.

Søndag 2.9
Avreise vei før Leirvassbu kl. 09.00
Ankomst Stetinden kl. 10.53 - 2020m
Ankomst vei før Leirvassbu kl. 13.05
Vær: Skiftende skydekke

På avreisedagen så været lovende ut. Det var lettskyet og gløtt av sol. Vi parkerte bilen litt nedenfor Leirvassbu og gikk over Storflye. Gårsdagens snø hadde smeltet og vannet hadde blitt til et tynt islag mange steder. Dette gjorde turen litt vanskeligere enn normalt. 

Niels i slag!

Etter åtte topper i tåke hadde vi endelig utsikt. Nedturen ble noe glatt, men uten store problemer. Nå gjensto det farligste; hjemreise i bil.

Niels, Sara, Børge, Lars Olav og Arnstein.

Tilbake til toppen