Påsketur Tyin - Olavsbu - Gjendebu 15.4 - 20.4.00

Denne påsken skulle brukes til å utforske områdene rundt Olavsbu, en Jotunheimens selvbetjente hytter. For å benytte påsken effektivt kjørte vi til Tyin fredag kveld og overnattet i telt til dagen etter.

Lørdag 15.4 Tyin - Fondsbu - Olavsbu
Avreise Tyin kl. 9.45 - 1080m
Ankomst Fondsbu kl.13.55 - 1065m
Avreise Fondsbu kl. 15.05
Ankomst Olavsbu kl. 19.10 - 1440m
Vær: Strålende sol

Etter 15 kilometer over Tyin var det en befrielse å komme over i litt mer kuppert terreng. Tyin er et område som i påsken er sterkt preget av scoter-trafikk. I tillegg til å kjøre fort, kjører de nesten over de som ikke velger å ta weasel til 150 kroner pr. tur.

Tyin (18718 bytes)

Lars Olav med Falketind i bakgrunnen.

Ved Eidsbugarden var det rast før vi begynte på stigningen mot Olavsbu. Det er stort sett stigning første halvdel av ruta, før det flater mer ut. Som nevnt ligger Olavsbu på hele 1440 meter over havet.  Da vi nådde passet mellom Mjølkedalstinden og Sjogholstinden kunne vi skimte hytta. Den høye beliggenheten gjør sitt til at skiføret holder seg lenge, "blå-ekstra-føre" i slutten av april!

Søndag 16.4 - Mjølkedalstinden
Avreise Olavsbu kl. 11.40
Ankomst Mjølkedalstind kl.14.50 - 2138m
Ankomst Olavsbu kl.16.25
Vær: Overskyetl

Olavsbu er et paradis for folk som jakter på topper over 2000 meter. Her ligger de som "hauger" rundt hytta. Mjølkedalstinden var en passende starttur. Fra Olavsbu gikk vi rett over Raudalen, for så å ta retning mot begynnelsen av toppeggen. Eggen mot toppen er grei å gå med lett klyving i starten. Like før toppen smalner den til og blir noe luftigere. Stegjern og isøks kan derfor være et godt hjelpemiddel vinterstid.

Mjølkedalstinden(18994 bytes)

Mjøledalstinden tas lettest ved å følge eggen mot toppen.

Mandag 17.4 -  Austre Raudalstinden
Avreise Olavsbu kl. 11.35
Ankomst Østre Raudalstinden kl. 14.35 - 2086 m
Ankomst Olavsbu kl. 18.30
Vær: Sol deretter overskyet

Ostre Raudalstinden (20413 bytes)

Østre Raudalstinden.

Denne dagen var det strålende sol. Målet for dagen var å ta alle tre Raudalstindene. Fra Olavsbu fulgte vi løypa mot Leirvassbu til høyeste punktet, før vi brøyt av mot venstre inn Simledalen. Derfra gikk vi bratt på skrå opp på skarvet, før vi gikk østover for å komme opp på toppen. Toppen kan også tas fra andre siden. Toppen kan virke veldig enkel, men har et punkt like før toppen som krever klyving. Her kan det være vrient å komme opp vinterstid, hvis man ikke har isøks og stegjern.

Storebjorn (24511 bytes)

Storebjørn sett fra Østre Raudalstinden.

Fra Ø-1 la vi i vei mot Store Raudalstinden. Utsikten er bra hele tiden når man beveger seg i underkant av 2000 meter. I vest begynte vi ane en tiltykning av skyer.

Hurrungane (19565 bytes)

Hurrungane stikker opp fra skylaget.

Vi tok fatt på stigningen opp mot Store Raudalstinden. 200 meter under toppen tok vi matpause. Skyene fra vest kom nærmere og nærmere. Til slutt var vi midt inne i en tykk grøt. Etter en times matpause konkluderte vi med at dette ikke var noe forbigående fenomen. Vi avbrøt turen og returnerte til Olavsbu. Bittert å snu, men gleden er ikke den samme i tåke.

Olavsbu hadde så langt i påsken ikke vært overfylt, noe som gjorde oppholdet ekstra behagelig. Ingen ting er som en kveld på hytta etter en lengre skitur.

Tirsdag 18.4 - Olavsbu - Gjendebu
Avreise Olavsbu kl. 11.20
Ankomst Gjendebu 15.25 - 990m
Vær: Vind og snø

Ikke alle dager egner seg for toppturer. Dette var definitivt en av dem. Det blåste kraftig og snødde. Vi bestemte derfor at vi skulle gå til Gjendebu. For å få litt lengde på turen gikk vi ruta som går gjennom Storådalen. Turen fra Olavsbu til Gjendebu er lett med mye nedoverbakke.

Gjendebu (27467 bytes)

Gjendebu i vestenden av Gjende.

Onsdag 19.4 - Gjendebu - Galdeberget - Fondsbu
Avreise Gjendebu kl. 10.00
Ankomst Galdeberget kl. 14.30 - 2075m
Ankomst Fondsbu kl. 16.45 - 1065m
Vær: Overskyet

En av de aller mest brukte toppturene fra Fondsbu og Gjendebu er Galdeberget. Det er en glimrende skitopp, med meget fin utsikt. Etter å ha fulgt ruta fra Gjendebu til Fondsbu et stykke, gikk vi opp Oksedalen. Fra vannet fulgte vi den slake bakken mot toppen. Galdeberget har et østvendt stup som man må passe seg for hvis man går i tåke. Fra toppen kan man skli ned til Gjende.

Torsdag 20.4 - Fondsbu - Tyin
Avreise Fondsbu kl. 10.05
Ankomst Tyin kl. 13.45
Vær: Strålende sol

Så var dagen for den kjedelige transportetappen tilbake til Tyin kommet. Det er greit å gå litt på vann, men 15 kilometer blir i meste laget. Heldighvis ble været meget bra. Når man har ei vårsol som steiker, spiller det ikke så mye rolle hvor man er, bare man er på fjellet!

Tilbake til toppen